Aldert is tien jaar en een oude rot in de ring
Kalverenkeuring familietraditie bij Van Dolder uit Hoogwoud

HOOGWOUD - Aldert van Dolder uit Hoogwoud is weer van de partij, maandag 7 augustus tijdens de kalverenkeuring op de landbouwshow in Opmeer. Hij is met zijn tien jaar toch een oude rot in het vak, want de jongen loopt al sinds zijn derde met kalveren op de show. Het is een traditie waar zijn hele familie aan deelneemt, dus ook boers en zussen Lieke (8), Renske (12), Wietse (13), Pieter (15) en Anne (16).
Aldert oefent op het bedrijf, onder toeziend oog van zijn vader Daan van Dolder. (Foto: aangeleverd)

De Van Dolders zijn besmet door vader Daan. Hij is altijd op zoek naar het mooiste en vooral beste kalf voor in zijn stal. Aldert is vlak voor de tentoonstelling amper op het bedrijf van zijn vader te vinden. De camping en het zwembad vragen zijn aandacht. “Ik heb al geoefend”, zegt hij, even terug bij zijn vader. Hij demonstreert zijn kunsten door kalf 1274 uit de stal te halen. Een babykalf, geboren in mei. Het kalfje is even onstuimig, maar loopt even later kalm mee met de Hoogwouder. Zijn hand houdt hij omhoog, voor de neus van het jonge dier. “Als ze te hard gaat, kan ik haar afremmen.” De belangstelling van het kalf voor de hand verraadt ook hoe ze dit kunstje heeft geleerd: met een handje voer.
Vorig jaar voerde Aldert de reservekampioen mee de ring in. “Je weet het nooit van te voren, geen idee waar de jury op let.” Zijn vader weet het wel, maar dat is geen garantie voor succes. “Je denkt altijd dat je de mooiste kalveren hebt, tot je de concurrentie ziet”, zegt Daan, die zelf met drie koeien naar de tentoonstelling gaat.
Aan de voorbereiding ligt het niet. Aldert en zijn broers en zussen zijn al een tijdje aan het lopen met de jonge dieren. Daan is al aan het scheren geslagen en de veepedicure komt ook nog langs. De familie zelf gaat ook netjes de ring in, maar de witte kleren gaan pas aan, als de twaalf dieren voor de show die ochtend de laatste keer schoon zijn gemaakt. Daan: “Het wordt een hele optocht, die mijn vrouw Gerda helpt voorbereiden.” Aldert staat die dag al om 05.00 uur op en rijdt mee in de vrachtwagen van Schuit met het vee. Daan neemt de trekker met een wagen voer mee en de rest van de familie gaat met de auto.
‘Verveel me nooit’

Als het vee klaar is voor de tentoonstelling, begint het wachten. Daar maakt Aldert zich geen zorgen over. “Het is altijd mooi om rond te kijken en anders wacht ik bij de skatebaan. Ik verveel me nooit.” Hetzelfde geldt voor zijn vader. “De landbouwshow is altijd prachtig om te bezoeken en als veehouder werk ik daar graag aan mee. We willen de burgers natuurlijk het allerbeste van de sector laten zien, maar ook onder elkaar is het gezellig.”
Langs de ring gaat het over exterieur, het frame, de benen en een goed kruis. Daan verheugt zich er zichtbaar op. “Ik kan er dagen over praten. Op mijn eigen bedrijf ben ik ook altijd in de weer met de beste combinaties om te komen tot gezond vee dat melk geeft met een hoog eiwitgehalte. Dat is goed voor de kaas, want de melk van onze koeien gaat naar Beemster Kaas.
En Aldert? Die heeft er sinds kort een hobby bij: konijnen fokken. “Dat vind ik ook hartstikke leuk.” Waarschijnlijk is hij dus iets meer op de kleindierenshow te vinden, dit jaar. “Misschien gaat hij later ook met de fokkerij aan de gang, hij zou niet de eerste boer zijn die zo begint”, peinst zijn vader.
Artikel geplaatst op: 03 augustus 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen