Nieuwe veldspuit samengesteld
Loonbedrijf Konijn vervangt breedstooiers

SINT MAARTENSVLOTBRUG - Agrarisch Loonbedrijf M. Konijn BV in Sint Maartensvlotbrug heeft het afgelopen seizoen twee nieuwe breedstrooiers en een nieuwe, zelfrijdende veldspuit in gebruik genomen. De strooiers vervangen de vorige, die volgens directeur Vincent van Gijtenbeek tekort schoten. De spuit heeft hij door mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst laten samenstellen op basis van een Italiaanse Mazotti 3180.
< FOTO VOLGT > Gebruiksgemak en veiligheid moesten het volgens directeur Vincent van Gijtenbeek van Agrarisch Loonbedrijf M. Konijn BV bij de zelfrijdende veldspuit afleggen tegen vormgeving. (Foto: Vincent de Vries / RM)
Door: Hans van der Lee

Mazotti is een relatief onbekend merk in de Noordkop. Van Gijtenbeek kwam bij de Italiaanse machinebouwer uit, omdat hij op zoek was naar een compacte, lichtgewicht zelfrijder. “We hebben wel flink veel aangepast bij Hogervorst in Noordwijkerhout. Komende winter gaat de machine weer terug voor wat kleine aanpassingen, maar over de spuit zijn we tevreden.”
De Mazotti kreeg een Claascabine en een Hardi spuitboom met luchtondersteuning en doppen om de 25 centimeter. Zo kan de boom lager, met minder drift als gevolg. Over het nieuwe model is Van Gijtenbeek te spreken en over veiligheid en gebruiksgemak nog meer. “Personeel moet veilig kunnen werken en het moet praktisch blijven. De spuitboom past bij het werken in dit gebied, dicht tegen de duinen. Daar gelden scherpere milieu-eisen.” Tijdens het seizoen bleek dat het meenemen van spuitmiddelen op de machine amper mogelijk was en ook het in- en uitstappen kan beter. “Dat hadden we wel verwacht, maar de machine was dit voorjaar iets te laat. We moesten er mee aan de gang voordat de puntjes op de i werden gezet. Dat gaat deze winter gebeuren.”
‘Vierkant strooien’
Konijn liet dit seizoen ook twee breedstrooiers komen, de Lowlander 120 HBD van de Engelse specialist Bunning. De twee strooien volgens Van Gijtenbeek preciezer dan de vorige, waar hij ontevreden over was. “We moesten altijd eerst een afdraaiproef doen en met deze strooiers kunnen gelijk aan de gang. Met een taakkaart kunnen we met GPS plaatsspecifiek strooien. Ze zijn bovendien uitgerust met weegcellen, voor de verdeling. Het moet allemaal zo precies mogelijk. Deze hebben een vierkant strooibeeld, waardoor er geen overlap is.”
De breedstrooiers zijn enkelassers. Met hoge, brede banden (710/70 R42) wordt de insporing volgens de directeur tot een minimum beperkt. “De banden zijn 2,06 meter hoog en 71 centimeter breed. Dat gaat heel goed.” Voor de strooier staat een John Deere 6155R of 6210R met respectievelijk 150 en 200 pk, vanzelfsprekend ook op brede banden. “We hebben al twaalfduizend ton per machine gestrooid, het gaat uitstekend.”
Artikel geplaatst op: 01 oktober 2017 - 11:59

Gerelateerd

Delen