Bolbloemen bij paasvee:
Kleurtjes tussen het zwart- en roodbont


SCHAGEN - Bloeiend Schagen pakt op verzoek van de organisatie van de paasveetentoonstelling uit op het Slotplein in Schagen. Bollentelers zorgen voor de nodige kleur bij de tent op het plein, waar behalve de vleesveesector ook de andere agrarische sectoren uit de regio zichzelf presenteren.
De gele en rode tulpen voor de paasveetentoonstelling worden in de kas van Triflor in Nieuwe Niedorp in bloei getrokken. (Foto's: Triflor)
Door: Hans van der Lee
Wie aan paasvee denkt, denkt niet snel aan bloembollen. Dat is volgens arrangeur Sandy de Groot-Kokkelkoren uit Warmenhuizen een misverstand. "Pasen is onlosmakelijk verbonden met bloembollen. Bolbloemen horen helemaal bij deze tijd van het jaar en tulpen zeker.”
De organisatie van Bloeiend Schagen, die eerder bossen tulpen uitdeelde in het Makadocentrum, vroeg haar iets moois te maken voor de tentoonstelling. De Groot-Kokkenkoren was ook al betrokken bij de aankleding van het winkelcentrum en de samenwerking beviel goed. "Uiteraard gaan we aan de slag met rood en geel, de kleuren van de paasveeorganisatie. Omdat het een jubileumjaar is voor de vereniging, pakken we mooi uit met die kleuren.”
Nachtvorst

De tulpen staan momenteel bij broeier Triflor in Nieuwe Niedorp. Dit weekeinde staan de 42 bakken met circa tweeduizend in bloei getrokken Strong Gold en Strong Love in de koelcel. Het is voor de ervaren broeier Arjen Rood toch een beetje spannend. "Juist dit weekeinde is vorst voorspeld. Hier binnen kan dat natuurlijk helemaal geen kwaad, maar de bloemen kunnen geen vorst hebben. Dan gaan ze hangen. Het is dus te hopen dat de nachtvorst verdwenen is na de nacht van maandag op dinsdag.”
De Groot-Kokkelkoorn heeft besloten eerst binnen te beginnen in het slot. "We hebben frames waar we de tulpen in hangen. Die zijn gevoelig voor wind en daarom staan ze binnen. Dan hebben ze ook geen last van vorst. Het wordt heel mooi, ik heb er heel veel zin in.” Buiten moet uiteindelijk het paasveelogo in tulpen komen. Vanwege de kou, beginnen de vrijwilligers pas dinsdag met de opbouw.
Lammeren en hamburgers

Rood hoopt op een mooi resultaat, al heeft hij wel vertrouwen in zijn tulpen en in de lelies van collega Martijn van den Berg in ’t Zand. Rood: "Tulpen zijn in ieder geval een mooi product voor de promotie. Ik weet zeker dat er vraag komt als de bezoekers de bloemen zien. Promotie van het vak is belangrijk, zeker nu een evenement als de Westfriese Flora er niet meer is. Dan moet je het toch op andere plekken oppakken.”
Dat is precies wat voorzitter Frans Dekker van Bloeiend Schagen voor ogen heeft. "We sieren het hele plein op met bloembollen van Triflor, Van de Vlugt en Van den Berg. We geven zo een beeld van wat er groeit in de gemeente.” Hij heeft alle vertrouwen in de presentatie op woensdag. "Er zijn vakmensen bij betrokken.”
Behalve de bloembollensector zijn in en om de tent op het Slotplein slagers te vinden, die hamburgers bakken voor het publiek. Melkveehouder Daan van Dolder uit Hoogwoud komt met kalveren naar het plein en schapenhouder Johan Roozendaal uit Waarland komt met een aantal Texelaars met lammetjes naar de tentoonstelling. Ook zal een wolspinster haar vak demonstreren.
Artikel geplaatst op: 19 maart 2018 - 15:05

Gerelateerd

Delen