GroenStart timmert flink aan de weg
240 nieuwe banen in agrarische en groene sector

REGIO - Het project GroenStart wil de komende vier jaar 240 nieuwe banen creëren in de agrarische en groene sector in Noord-Holland. Het leerwerktraject voor jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt heeft ruim 60 kandidaten gescreend, waarvan er 23 in voorschakel- en opleidingstrajecten zitten. Acht deelnemers hebben inmiddels een baan gevonden.
Het project GroenStart begeleidt vastgelopen jongeren naar een baan in de agrarische en groene sector. (Foto: Greenport NHN)
Door: Annemarie Gerbrandy
Projectleider Martijn Grosmann vindt dat er vanaf de start in oktober 2017 grote stappen met GroenStart zijn gezet. "Daar ben ik trots op”, zegt hij. "We hebben op drie locaties voorschakel- en opleidingsactiviteiten gerealiseerd en dealen dagelijks met de werkzaamheden die horen bij het begeleiden van vastgelopen jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Gezien het feit dat de instroom van jongeren op gang komt en dat er uitstroom naar werk is, kunnen we voorzichtig zeggen dat we succesvol zijn.”
Het mvo-project GroenStart is een initiatief van Greenport Noord-Holland Noord, Clusius College, AB Vakwerk, Herenbos Personeelsdienst en Zorgboerderij De Noorderhoeve. De partijen hebben ruim twee jaar aan het projectidee gesleuteld. Door bundeling van expertise en deelname van alle gemeenten in Noord-Holland Noord kreeg de pilot een startsubsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). "Er ligt nu een fundament om verder te bouwen aan het netwerk”, zegt Grosmann. "We zien overal kansen voor leer- en stageplekken en er zijn voldoende vacatures voor werk.”
Maatwerk

"Binnen GroenStart kunnen jongeren door een parttime en praktijkgerichte opleiding in de land- en tuinbouw of groensector een startkwalificatie behalen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het gaat hier om jongeren die zijn vastgelopen in hun schoolloopbaan, maar bijvoorbeeld ook leerlingen van de praktijkschool zijn welkom", zegt Grosmann. De opleiding is maatwerk en de groepen zijn klein. Leerlingen kunnen tussentijds instromen. Aan het einde van het opleidingstraject hebben de deelnemers een mbo-diploma op Entreeniveau of niveau 2 en krijgen zij begeleiding naar werk via GreenPort NHN, Herenbos Personeelsdienst en AB Vakwerk.
"We maken de jongeren leerfit, arbeidsfit en diplomafit", aldus Grosmann. "Leerfit zegt iets over de loonwaarde van de deelnemers, arbeidsfit over de eigenwaarde en diplomafit over de marktwaarde. Ons doel voor de komende vier jaar is om driehonderd trajecten te begeleiden en 240 jongeren aan een baan te helpen. De ervaring leert dat onderweg altijd een aantal mensen uitvalt. We merken wel dat we er hard aan moeten trekken om de jongeren van de bank te krijgen en hen te verleiden het agrarische werkveld in te gaan. De agrarische sector is voor veel mensen redelijk onbekend. De voordelen van de sector zijn groot: als je er eenmaal inzit, raak je er niet zo snel uit en er is altijd werk, de landbouw is niet conjunctuurgevoelig.”
Trots op toekomst

Ook de afspraken met gemeenten verlopen niet altijd even soepel. "Gemeenten vinden het lastig jongeren naar een groene toekomst te begeleiden", concludeert Grosmann. "We weten echter ook dat er tussen de 1500 en 2500 vastgelopen jongeren niet in beeld zijn bij de lokale overheden. We denken dat hier een kans ligt voor gemeenten om jongeren naar werk te helpen. We weten uit ervaring dat GroenStart-deelnemers trots op zichzelf zijn, omdat ze werk hebben, geld verdienen en zelfstandig kunnen wonen. De maatschappelijke impact van het project is groot, we kunnen jongeren direct een toekomst bieden.”
Artikel geplaatst op: 07 juni 2018 - 13:30

Gerelateerd

Delen