Stijgende aandacht voor de stolp
Welkomstgeschenk Vrienden van de stolp voor lezers Schagen op Zondag

REGIO - De stolpboerderijen bepalen het aanzicht van het platteland van Noord-Holland, die stoere piramides aan de horizon en in de dorpslinten. Het grootste deel van de 5.500 die er nog staan tussen Texel en het Noordzeekanaal is niet meer agrarisch in gebruik, maar vormt een tastbare en historische band met het boerenbedrijf. Zonder de stolp is Noord-Holland zijn agrarische identiteit kwijt want de uniforme, moderne bouw van schuren en stallen komt in het hele land voor.
Poolland aan de Westfriesedijk. (Foto: Mart Groentjes)

De stolp staat wel onder druk want de laatste vijf jaar verdwenen er al meer dan honderdtwintig. Sloop door onder andere wegenaanleg en dorpsuitbreiding, maar ook brand eisten hun tol. Aan de andere kant: de stolp verheugt zich in een stijgende belangstelling.
Nieuwe bestemmingen
De stolp leent zich door zijn compacte bouw en stevige constructie met een zee aan ruimte uitstekend voor ander gebruik. Je ziet stolpen als winkel, restaurant, kantoor, bibliotheek en zorgboerderij en tal van andere herbestemmingen. En vooral ook als woonstolp want dit type boerderij heeft vele voordelen vanwege de deelbare ruimte, de vrije ligging en het kenmerkende sfeervolle karakter. Na de crisisperiode van de afgelopen jaren is er in de huizenmarkt een opleving die je ook bij stolpen aantreft. De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp, zet zich in voor het behoud van deze ‘piramides van de polder’ en krijgt vele verzoeken voor advies bij herbestemming, verbouwing en aankoop.
Hulp voor uw stulp
Bij de Boerderijenstichting geven deskundigen op velerlei terrein adviezen voor (nieuwe) stolpbewoners en -gebruikers. Over materialen en duurzaamheid, mogelijke nieuwe indeling, bestaande regelingen en de bouwkundige staat en renovatie van constructie, dak en gevels. Voor leden is het mogelijk de bouwkundig adviseur aan huis te ontbieden voor het uitvoeren van een inspectie en het geven van adviezen. Ga naar www.boerderijenstichting.nl, ook voor de Boerderijen Beeldbank met info en beeld van alle stolpen in Noord-Holland.
Vriend van de stolp worden?
Nu lid worden van de Vrienden van de stolp en daarmee het behoud van onze piramides van de polder ondersteunen! Voor € 17,50 per jaar meedoen met excursies, de kwartaalbladen ontvangen en bouwkundig advies voor vriendenprijs. Nu opgeven betekent voor de lezers van Schagen op Zondag extra interessant met als welkomstgeschenk een gratis exemplaar van het boek De stolp te kijk. Een actie tot eind juni 2017 en op is op. Opgeven: info@boerderijenstichting.nl (vermelden: Schagen op Zondag).
Artikel geplaatst op: 28 mei 2017 - 11:58

Gerelateerd

Delen