Snel internet buitengebied 'noodzaak'


REGIO - De animo voor snel internet in het buitengebied lijkt nog klein, tot grote ergernis van de ondernemers in het gebied. Glasvezelkabelbedrijf E-Fiber stelt dat minimaal veertig procent van de bevolking mee moet doen, voor aanleg rendabel is. “Daar gaan we dus aan werken”, zegt Cor Posthumus, die door de gemeente Schagen als coördinator is aangesteld.
Aspergeteler Sem Broersen in Warmenhuizen ziet snel internet via de glasvezelkabel als noodzaak voor de toekomst van het bedrijf. "Ik zou ook graag meer automatiseren." (Foto: Vincent de Vries / RM)
Door: Hans van der Lee

“We zouden graag glasvezel willen gebruiken’, zegt aardbeien- en aspergeteler Sem Broersen in Warmenhuizen. In zijn dorp zijn echter nog te weinig aanmeldingen. Alleen in ’t Zand is de veertig procent gehaald, met dank aan forse inspanning van de verenigingen. “Mensen zijn moeilijk te overtuigen”, weet voorzitter Martijn van den Berg van LTO Noord afdeling Heerhugowaard, Langedijk en Schagen uit ervaring. “Hier is het gelukt, maar als het in de andere kernen niet wordt gehaald, is alles voor niets geweest.”
De aanpak van ’t Zand wordt gekopieerd naar de andere kernen. Posthumus, zelf ondernemer in Schagen, is daar mee bezig. “Mensen uit het eigen dorp die de voordelen duidelijk maken aan de dorpsgenoten. Folders brengen met een verhaal en ze ook weer ophalen. De persoonlijke benadering is de kern en alleen zo lukt het.”
Broersen kan niet wachten. “Het is voor de toekomst van het bedrijf noodzakelijk. Veel van de automatisering steunt op internet. Nu is het te traag of het kost veel te veel tijd. Ik wil graag meer automatiseren, maar dan moet er eerst een snelle verbinding zijn.” Bestuurslid Kees Mosch van de Industrie & Bedrijvengroep Schagen, manager bij Bejo Zaden, hoopt dat de dorpelingen van hun koudwatervrees af komen en kiezen voor glasvezel. “Het kost niets, het is een perfect moment om er aan te beginnen.”
‘Gijzelen’

Mosch, Van den Berg en Posthumus menen dat de meesten zich laten ‘gijzelen’ door het emailadres, het teveel ‘gedoe’ vinden of de voordelen van extra snelheid onderschatten. Posthumus: “In ieder geval landt het verhaal nu nog slecht. Niet bang zijn voor verandering, het is nu en in de toekomst belangrijk. Niet alleen voor de bedrijven is het goed. Scholieren die een werkstuk naar een leraar vanuit het buitengebied mailen, zijn vijf uur verder voor het weg is. Ondertussen is dan de internetverbinding nergens anders bruikbaar voor. Het kan ook in zestig seconden. Denk aan de zorg, patiënten die thuis in de gaten gehouden kunnen worden. Er zijn alleen maar voordelen.”
Van den Berg hoopt dat de persoonlijke benadering ook elders ook werkt. “We hebben als LTO-afdeling ook van alles geprobeerd. Informatie-avonden, folders, maar het hielp weinig.” De drie pleitbezorgers van de glasvezelkabel wijzen op de kosten. De huidige internetabonnementen van Ziggo en KPN stijgen in prijs, maar niet in snelheid. De relatief onbekende provider TriNed biedt een abonnement aan voor een kleine zestig euro. Posthumus: “Niet duurder, maar veel sneller. Bovendien zit je er maar één jaar aan vast. Dus als je daarna over wilt stappen, dan kan dat gewoon.” Verwacht wordt dat er meer aanbieders komen, als de glasvezelkabel er eenmaal ligt.
Komende weken zijn er weer informatie-avonden in de dorpskernen. Posthumus doet daar zijn verhaal. Op 30 mei worden de verenigingen in Warmenhuizen bijgepraat, 31 mei is Oudesluis aan de beurt en op 14 juni is er een bijeenkomst bij Sint Boys in Sint Maarten. Wie geen tijd of gelegenheid heeft, kan ook bij Posthumus in zijn winkel Beemster Schagen in het Makado Centrum terecht.
Artikel geplaatst op: 28 mei 2017 - 12:01

Gerelateerd

Delen