Magnetisme is sleutel
Nieuwe spuittechniek vermindert drift

REGIO - Bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs BV (WFB) uit ’t Veld is een van de eerste die de MagGrow gebruikt. Dealer Vlaming in Zwaagdijk-Oost zette de installatie op de zelfrijdende spuit van de teler en dit seizoen deed WFB de eerste ervaringen op. "Het gaat uitstekend", zegt Peter Wit van WFB.
In studieclubverband zijn dit voorjaar vier verschillende veldspuiten vergeleken, waarbij MagGrow het beste resultaat gaf. (Foto: MagGrow)
Door: Hans van der Lee


WFB werd op het systeem gewezen door collega-teler Tom Bruin. Wit: "Die wist te vertellen dat er een Friese loonwerker is die laaiend enthousiast was." WFB was juist op zoek naar een alternatief voor zijn veldspuit, want zij was niet tevreden over de balans van de machine. De spuitboom bleef niet op de goede hoogte boven het gewas. Ook zorgde de luchtondersteuning op zijn spuit voor te veel stofwervelingen in het gewas, waardoor zij minder rendement van de bespuiting had.
WFB kocht een Challenger zelfrijdende spuit zonder luchtondersteuning en besloot daar de MagGrowtechniek op te laten bouwen. Wit: "We deden navraag bij Wageningen UR. Daar is de techniek getest en toen bleek dat een driftreductie van ruim 97 procent werd bereikt. Dat was doorslaggevend, want we verwachten dat steeds meer middelen alleen nog met extra driftbeperkende maatregelen gebruikt mogen worden. Dat zie je nu met Sumicidin (insecticide, red.), waar al 90 procent driftbeperking wordt geëist."

Vergelijken

In studieclubverband zijn dit voorjaar nog vier verschillende veldspuiten vergeleken. "Daar kwam deze machine met MagGrow als beste uit de bus." De spuitvloeistof wordt met magneten aan de machine en op de spuitboom elektromagnetisch geladen. Het negatief geladen gewas trekt de positief geladen spuitvloeistof aan. "We waren bang dat de vloeistof vooral in de top van het gewas terecht zou komen, maar dat blijkt niet het geval. Het komt overal op de plant."
Fabrikant MagGrow claimt dat met deze techniek tot een kwart minder middel nodig is en dus ook een kwart minder water. Het gebruik zou leiden tot twintig procent minder onkruid en een twintig procent lagere ziektedruk. Tien procent meer opbrengst moet haalbaar zijn, stelt de fabrikant.

Onderhoudsvrij

Of die cijfers kloppen, kan de teler nog niet zeggen. Wel is Wit overtuigd van het nut en de voordelen. "Het is zo goed als onderhoudsvrij, er zitten geen bewegende delen aan. Bovendien gaan de magneten lang mee, één procent verlies per vijftien jaar." Dealer Vlaming en manager Rien Derksen van MagGrow zijn vol vertrouwen. Derksen: "Sinds deze week staat de spuit op de lijst van driftarme spuiten. Het systeem heeft alle tests zeer goed doorstaan, er is een driftreductie van 97,5 procent gemeten."
MagGrow werkt sinds 2013 aan de techniek, die in de Verenigde Staten is ontwikkeld. Sinds vorig jaar worden de machines in de praktijk getest en ook door Wageningen UR onderzocht. Derksen: "Met al deze goede resultaten verwachten we dit jaar wel machines af te zetten. Vooral omdat de techniek in anderhalve dag op een bestaande machine is te bouwen. We zijn druk bezig met uitbreiding van het dealernetwerk en we verwachten er veel van."
Artikel geplaatst op: 02 juli 2017 - 12:01

Gerelateerd

Delen