Topoogst en groei areaal:
Lange bietencampagne in vooruitzicht

WIERINGERMEER - Suiker Unie verwacht een zeer goede bietenoogst. De campagne gaat op 11 september van start. Volgens teeltbegeleider Robert Verberg staat het gewas in de Wieringermeer er uitstekend voor. ,,Bovendien staat er twintig procent meer dan vorig jaar.” Landelijk is het areaal na het wegvallen van het bietenquotum met zeventien procent gestegen.
Hoewel het een redelijk droog seizoen was, viel in de Wieringermeer volgens teler Johan Punter toch op tijd regen. Net als afgelopen week. Op de foto compagnons Bart van Loon (l) en Johan Punter. (Foto: Vincent de Vries/RM)

Bieten passen volgens Verberg in de Wieringermeer makkelijker binnen het bouwplan dan elders in Nederland. Dat verklaart volgens hem de uitzonderlijke areaalgroei. Akkerbouwer Johan Punter in Slootdorp heeft zelf ook een paar hectare extra bieten gezaaid. Hij teelt nu twintig hectare. ,,Er staat beduidend minder graan hier in de Wieringermeer, ook bij mij. De graanprijs was laag en wij hadden ruimte oom meer bieten te zetten.”
Volgens Punter hebben veel collega’s voor extra bieten gekozen, vooral als in het verleden geen extra quotum is gekocht. ,,Dan teel je één op vijf of één op zes bieten, terwijl je het gewas wel één op vier kunt telen. Dat biedt dus mogelijkheden tot groei.”
Hoge opbrengst
Preventief spuiten tegen schimmels is voor de oogst het enige dat nog op het programma staat in de bieten. Verberg: ,,De schimmeldruk was tot nu toe beheersbaar, zeker niet agressief. Als het zo doorgaat verwachten we hoge opbrengsten, 88 tot 89 ton per hectare. Zo ziet het er gemiddeld over de regio uit.” In de Haarlemmermeer is onlangs een perceel vroeg gerooid, omdat er wegenbouwers aan de slag moesten. Daar was de opbrengst al tachtig ton. Bieten groeien door tot december, zo komt Verberg tot zijn schatting.
De bieten van Punter worden tussen half september en januari geoogst. De bieten voor de vroege levering worden niet meer gespoten. ,,Dat mag ook niet, vanwege de veiligheidstermijn.” Aan de lang campagne kleven wel nadelen. ,,Als we laat rooien, kunnen we het land ook laat klaarmaken voor het volgende seizoen. Of dat helemaal goed gaat, hangt van de omstandigheden af. We leveren in ieder geval tot diep in januari. Misschien moeten we de bieten dan nog afdekken tegen vorst, sneeuw en ijzel. Daar word ik niet vrolijk van, want die omstandigheden zijn niet goed voor het product. Voorlopig gaat het echter prima, maar ze liggen zoals gezegd nog niet aan de hoop.”
Voor Punter en zijn collega’s zijn niet de tonnen per hectare bepalend, maar het suikergehalte. Hoe hoog dat percentage is, krijgen de telers achteraf te horen. Meestal gaan de percentages snel rond, als de eerste bieten zijn ingenomen door de Suiker Unie. Dit jaar ligt de uitbetalingsprijs op 32,50 euro per ton bieten bij 17 procent suiker. Tarra zoals meegekomen grond en slechte bieten zijn daar dan vanaf getrokken. Deze prijs geeft een opbrengst van 2.678 euro per hectare.
Artikel geplaatst op: 03 september 2017 - 12:02

Gerelateerd

Delen