Open dagen veredelaars
Bejo in aardappelen, Clause brengt broccoli

WARMENHUIZEN - Opmerkelijke noviteiten op de velden van veredelaars Bejo en Clause in Warmenhuizen: Bejo komt voor het eerst met aardappelen en Clause heeft hoge verwachtingen van broccoli met een lange steel. Het gewas wordt al op proef geteeld door een teler in Wervershoof. De veredelaars presenteerden afgelopen week nieuwe en vertrouwde rassen tijdens de open dagen.
Hoewel werd gerekend op stralende dagen, lagen de demonstratievelden van veredelaars Hazera en Bejo in de mist. Het weerhield telers uit binnen- en buitenland niet de velden te bezoeken. (Foto: Hans van der Lee)
Door: Hans van der Lee

Clause presenteerde haar nieuwe rassen op het nieuwe demoveld van Hazera in Warmenhuizen. De Calebrini stengelbroccoli lag op schaaltjes bij het blokje met het gewas, maar de groente is nog niet in de supermarkt te vinden. “We hebben goede hoop dat dit product ook hier populair wordt, net als in Engeland, de Verenigde Staten en Australië”, zegt vertegenwoordiger Arjen Biesheuvel van Clause.
Elders in de wereld wordt het arbeidsintensieve gewas al ruim drie jaar geteeld en gegeten. Clause omschrijdt de smaak als ‘een frisse bite en nootachtig’. Voor de consument draait het om smaak en gemak, de kleine schermen en de lange, zoete steel is snel gaar in bijvoorbeeld een wok. “Voor de telers is het juist een arbeidsintensief gewas. Je moet het hoofdscherm er met de hand uithalen, zodat de zijscheuten uit kunnen groeien.”
Biesheuvel gaat er vanuit dat de extra arbeid terug te verdienen is met de verpakkingen van acht stengels van 25 gram op een schaaltje. Het product is ‘iets duurder’ dan de gebruikelijke broccolistronkjes. Het verpakken is in het buitenland overigens in handen van de telers zelf.
Aardappelen en concepten
De nieuwe rassen – in dit geval zelfs een nieuw gewas – van Bejo zijn vooral voor de buitenlandse markt van belang. De veredelaar komt na vijftien jaar onderzoek met een hybride aardappelras, de Oliver F1. Het is een ovale, kruimige aardappel met een gladde schil en volgens Bejo ook ‘met een goede smaak’. De bestemming van het ras is Afrika, Azië en Centraal-Amerika. De veredelaar hoopt nog meer rassen te produceren met haar zogeheten True Potato Seedprogramma (TPS).
Behalve voor de nieuwe aardappel, vroeg Bejo aandacht voor Bejo 24-094 en de 22-083. De eerste is een slaras voor de winterteelt in het Middellandse Zeegebied, de tweede een ijsbergslaras met Fusariumresistentie. De ijssla is bedoeld voor de zomerteelt in Zuid-Europa en het ras is volgens Bejo geschikt voor de versmarkt en de verwerking.
Tenslotte was er aandacht voor introducties van afgelopen jaar, zoals het zaadverrijkingsmiddel B-MOX voor peen, wortelpeterselie en stengelui, dat het zaad krachtiger maakt. Het moet groei en weerbaarheid in het eerste stadium stimuleren. Dit jaar voegde Bejo haar paarse broccolischeuten, Delicioni (gekleurde ui), Coolwrap (platte sluitkool) en Léttage (mild zoete koolrassen voor de salade) samen in de zogeheten concepttuin. Daar werden ook voorbeelden gegeven van gezonde snacks als koolrabi en bleekselderijsticks. Met de concepten speelt Bejo in op ‘de groeiende vraag naar smaakvolle, gezonde en gemakkelijk te bereiden’ groenten.
Artikel geplaatst op: 01 oktober 2017 - 12:01

Gerelateerd

Delen