Red de stolp

REGIO - De stolpboerderijen bepalen het aanzicht van het platteland van Noord-Holland, die stoere piramides aan de horizon en in de dorpslinten. Eeuwenlang vormden ze het hart van het agrarisch bedrijf en nu zijn ze als woonstolp of met andere bestemming nog altijd beeldbepalend. Maar de Boerderijenstichting maakt zich samen met de Bond Heemschut en het Westfries Genootschap ernstige zorgen, want de stolp staat onder druk. De laatste 5 jaar verdwenen er al meer dan 120 door brand en vooral ook door sloop voor wegenaanleg en stads- en dorpsuitbreidingen. Je ziet bovendien stolpen verloederen en verdwijnen om plaats te maken voor opzichtige villa’s.
Museumstolp Neefjes in Andijk. (Foto’s: Mart Groentjes)

De stolp leent zich door zijn compacte bouw en stevige constructie met een zee aan ruimte uitstekend voor ander gebruik. Stolpen als restaurant, kantoor, bibliotheek, winkel, praktijk- en zorgboerderij en tal van andere herbestemmingen. En vooral ook als woonstolp want dit type boerderij heeft vele voordelen vanwege de deelbare ruimte, de vrije ligging en het kenmerkende sfeervolle karakter. De Boerderijenstichting Noord-Holland zet zich in voor het behoud van deze ‘piramides van de polder’ en krijgt vele verzoeken voor advies bij herbestemming, verbouwing en aankoop.
Adviezen
Bij de Boerderijenstichting geven deskundigen op velerlei terrein adviezen voor (nieuwe) stolpbewoners en -gebruikers. Over materialen en duurzaamheid, mogelijke nieuwe indeling, bestaande regelingen en renovatie van constructie, dak en gevels. Voor leden is het mogelijk de bouwkundig adviseur aan huis te ontbieden voor het uitvoeren van een inspectie en het geven van adviezen. Ga naar www.boerderijenstichting.nl, ook voor de Boerderijen Beeldbank met info en beeld van alle stolpen in Noord-Holland.
Nu lid worden van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de stolp en daarmee het behoud van onze piramides van de polder ondersteunen! Voor 17,50 euro per jaar meedoen met excursies, de kwartaalbladen ontvangen en bouwkundig advies voor vriendenprijs. Aanmelding kan makkelijk via de website www.boerderijenstichting.nl.
Artikel geplaatst op: 19 oktober 2017 - 11:45

Gerelateerd

Delen