Jubileumcommissie klaar voor het 125e jaar

SCHAGEN - De Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschentoonstelling van Vee te Schagen bestaat 125 jaar en het bestuur kijkt dan ook nog reikhalzender uit naar de tentoonstelling dan anders. Voorzitter Dirk Reijne van de commissie maakte 25 jaar deel uit van het bestuur, waarvan zestien jaar als voorzitter. Hij werkte mee aan het boek dat Peter Zethoven schreef.
Kees de Veer is een van de langstzittende bestuursleden van de vereniging. (Foto: archief / RM)
Door: Hans van der Lee

"Het is een mooi boek geworden, al zeg ik het zelf.” Het is inmiddels al zo’n twee weken te koop bij boekhandel Plukker en Reijne heeft al positieve reacties gekregen. In het boek, dat tijdens de tentoonstelling ook in de jubileumtent op het Slotplein wordt verkocht, staan interviews met bestuursleden en ex-bestuursleden van de organisatie. Ook oud-burgemeester Gerrit Westerink en de huidige burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen mogen hun visie op het feest geven.
Reijne staat er zelf ook in. Hij was voorzitter in het jaar 2001, waarin de tentoonstelling bijna ophield te bestaan. "De uitbraak van de besmettelijke mond- en klauwzeerziekte betekende dat er dat jaar geen vee op het Paasveefeest was. De kroegen waren gewoon open, maar de kroegbazen zagen het meer als een drukke doordeweekse dag, dan als een evenement. Sinds die tijd zeg ik: zonder vee geen paasvee.”
Maatregelen

In 2002 zette het bestuur met Reijne alles op alles om de tentoonstelling weer te houden. Die toestemming van het landbouwministerie kwam, achtentwintig dagen voor de tentoonstelling gehouden zou worden. "En met een pak extra maatregelen zoals verplichte ontsmetting van veewagens, speciale matten en badjes om MKZ geen nieuwe kans te geven. Dat het toen ondanks alles is gelukt een doorstart te maken, vind ik nog steeds geweldig.”
De MKZ staat ook bij de andere bestuursleden in het geheugen gegrift. Kees de Veer, nu een van de langst zittende bestuursleden, weet het ook nog goed. "We waren vooral blij dat de tentoonstelling er in 2002 weer was. Toen ik in 1993 in het bestuur kwam, waren er in Nederland nog tien paasveetentoonstellingen. Nu nog twee.”
Slachtbokken

Persoonlijk bewaart De Veer ook goede herinneringen aan de plaatsing van de Stier van Schagen in 2007 achter café De Posthoorn. Het beeld van Simon Wardenaar is een geschenk van de ‘Vereeniging’ aan de stad. Ondanks de traditie en de lange geschiedenis, is de opzet van de tentoonstelling niet in beton gegoten. De Veer: "We hebben in het verleden ook een veiling gehad. Die was redelijk succesvol, maar die is toch weer van het programma verdwenen. Zelf vind het jammer dat er geen schapen en slachtbokken meer op de tentoonstelling staan. Dat is ook een gevolg van de crisis in 2001, helaas.”
Ook Reijne heeft het feest zien veranderen. "Misschien dat het vroeger wel als een zuipfeest werd gezien, maar volgens mij is dat nu wel anders. Eigenlijk gaat het vrijwel altijd goed, terwijl er toch heel veel mensen naar het feest komen. Nu is het in ieder geval nog beter geregeld.” Het enige onvoorspelbare zijn de dieren zelf op de tentoonstelling. Zo moest Reijne zelf ook ooit wegduiken onder de tribune, omdat een stier ‘dol in de kop’ was geworden. Hij acht de kans op dat soort situaties nu klein. "Vroeger liepen ze met kinderwagens en rollators tussen die dieren. Die tijd is voorbij.”
Zaterdag 24 maart na de tentoonstelling wordt voor de leden van de vereniging een groot jubileumfeest gehouden in zaal Alpha aan de Loet, als vervanging van Igesz, die enige tijd geleden failliet ging. Overigens is Igesz tijdens de tentoonstelling wel open.

Artikel geplaatst op: 19 maart 2018 - 13:01

Gerelateerd

Delen