'Schagen heeft met Paasvee goud in handen'
Voorzitter Willem Keesom ziet toekomst in Paasveetentoonstelling

SCHAGEN - Veiligheid van zowel het vee als het publiek; voorzitter Willem Keesom van de jubilerende 'Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschententoonstelling' te Schagen kan het niet vaak genoeg benadrukken. De kracht en toegankelijkheid van de Paasveetentoonstelling is gelijk ook een zorg voor de 125-jarige organisatie. "Het publiek staat dichtbij het vee dat tentoon gesteld wordt en dus letten wij strikt op de veiligheid. Een hek om de ring heen is uit den boze, omdat je dan gelijk het karakter van de Paasveetentoonstelling beïnvloedt", aldus de voorzitter die woensdag 21 maart voor de zesde keer de Paasvee mag leiden in zijn huidige functie.
Voorzitter Willem Keesom op de Mark in Schagen waar woensdag 21 maart de 120e Paasveetentoonstelling plaats vindt. (Foto: Vincent de Vries / RM)

Met het naderen van de 120e editie van de Paasveetentoonstelling is het meeste werk wel gedaan, zo beaamt Keesom. "Onze jubileumcommissie heeft uitstekend werk verricht. Alles staat nu op rolletjes en het enige wat nog kan veranderen is het aantal stuks vee dat deelneemt aan de Paasvee. Jaarlijks richten wij ons op rond de 100 tot 120 stuks vleesvee, waarbij er in 2017 een uitschieter was met 150 deelnemers. Of we dat aantal weer halen is nog maar de vraag, omdat het elk jaar moeilijk is om een groot aantal inzenders te krijgen die ook daadwerkelijk op komen dagen. De vorm van de dag kan zomaar bepalen dat een stier bijvoorbeeld terug getrokken wordt."
Welzijn

Met 150 stuks vleesvee zit Paasvee overigens wel aan het maximale aantal inzenders, benadrukt de voorzitter. "Wanneer we meer inzenders toe zouden laten, dan kom je geheid in tijdnood met het programma. De Markt kent daarnaast ook gewoon zijn beperkingen omdat je in de beschikbare ruimte maximaal 150 stuks vee kunt opstellen, waarbij wij het welzijn van het vleesvee en de bezoekers altijd voorop stellen. Dat was jaren geleden al zo en dat geldt vanzelfsprekend nog steeds."
Begrip

Dat Paasvee anno 2018 nog steeds gehouden wordt en in de afgelopen 119 edities is uitgegroeid tot een begrip met een reikwijdte tot ver buiten de stadsgrenzen van Schagen, betekent allerminst dat de Paasveetentoonstelling aan slijtage onderhevig is. Keesom: "Ik heb juist het gevoel dat de Paasvee de laatste jaren nog belangrijker is geworden. Dat bleek ook wel tijdens de mond en klauwzeer-crisis toen we het helaas zonder vee moesten doen en er dus ook geen feest was. Die steun van het publiek onderstreept maar weer eens dat er zonder vee geen Paasvee kan zijn."
De jaarlijkse keuring in de ring op de Markt trekt jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers naar de Magnusveste. "Met de Westfriese Folklore en de Paasvee heeft Schagen goud in handen", aldus Keesom. "De Paasveetentoonstelling heeft dan ook zeker een toekomst. Wat die gaat brengen durf ik niet te zeggen, want een paar jaar geleden hadden we een groot scherm en een 360 graden camera niet voor mogelijk gehouden. Andersom kun je zeggen dat Paasvee vergeleken met veertig jaar geleden enorme stappen voorwaarts heeft gemaakt. Kortom, ik zie zeker toekomst in de Paasvee en het behouden van deze traditie."
Artikel geplaatst op: 18 maart 2018 - 14:42

Gerelateerd

Delen