'Runderen lopen er ontzettend goed bij'
Simon Hakkesteegt actief als derde generatie veerarts op Paasvee

SCHAGEN - Simon Hakkesteegt staat tijdens de 120e Paasveetentoonstelling voor de twaalfde keer als erkend en geborgd rundveedierenarts klaar om de deelnemende runderen te controleren. Als derde generatie Hakkesteegt is de dierenarts van Dierenartspraktijk Schagen geen onbekende met de organiserende Paasveevereniging. "Als kleine jongen uit Schagen mocht ik al mee met mijn vader toen hij als rundveedierenarts aan het werk was met Paasvee. Ook mijn grootvader deed dit werk al, dus het is me inderdaad met de paplepel ingegoten en als familie zijn we dan ook nauw verbonden met de traditie", vertelt Hakkesteegt.
Erkend en geborgd rundveedierenarts Simon Hakkesteegt. (Foto: Vincent de Vries / RM)

Het werk van een veearts is tijdens Paasvee ondersteunend, blijkt uit de woorden van Hakkesteegt. "Ik controleer de dieren klinisch, wat wil zeggen dat ik ze beoordeel aan de buitenkant en kijk naar symptomen van eventuele ziektes. Dat laatste is vooral uit voorzorg, omdat er behoorlijk wat runderen staan in de ring. Ik moet overigens zeggen dat het de laatste jaren steeds beter gaat met de deelnemende runderen. De vleesveehouders zorgen goed voor hun runderen en ze lopen er dan ook ontzettend goed bij."
Omstandigheden

Als veearts is Hakketsteegt evenals de organiserende Paasvereniging afhankelijk van de omstandigheden. "De weersomstandigheden kunnen het verloop van een buitenevenement zoals de Paasveetentoonstelling bepalen, maar ook een crisis zoals de uitbraak van mond- en klauwzee in het verleden. Het weer heb je niet in de hand, maar je kunt je er wel tegen wapenen."
Enthousiasme

Dat er elk jaar weer ruim honderd inzendingen zijn is volgens Hakkesteegt verbazingwekkend. "Dat komt echt door het enthousiasme wat er leeft bij de organisatie van de Paasveetentoonstelling, de talloze vrijwilligers en natuurlijk de vleesveehouders die vanuit het hele land afreizen naar Schagen. Die positieve instelling werkt voor mij als deelnemend veearts ook echt enthousiasmerend. Ik ben vanzelfsprekend aan het werk, maar toch geniet ik volop van de Paasveetentoonstelling."
Waar de hoofdrol bij Paasvee toch vooral is weggelegd voor het vee, bemerkt Hakkesteegt dat er onder het publiek ook waardering is voor de inzet van vrijwilligers zoals hij. "Mensen zien dat je je actief inzet voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Dat is mijn voornaamste taak tijdens de Paasveetentoonstelling, waarbij het mooi is dat ik een bijdrage kan leveren aan het voorbestaan van een mooie traditie en het behoud van een uniek evenement."
Artikel geplaatst op: 19 maart 2018 - 11:35

Gerelateerd

Delen