Van sectorinitiatief naar sterke merknaam
Tien jaar Seed Valley werpt vruchten af in zaadsector

REGIO - Het samenwerkingsverband Seed Valley is in tien jaar tijd ontwikkeld van een sectorinitiatief naar een sterke merknaam voor de zaadindustrie in Noord-Holland. "De missie van Seed Valley is om de samenleving voor de zaadsector te enthousiasmeren", zegt programmamaker Carolien Wagenaar.
Seed Valley levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkingskracht van jonge professionals richting de zaadsector. (Foto: Pop Vriend)
Door: Annemarie Gerbrandy
"Seed Valley is een samenwerkingsverband van veertig bedrijven in de zaadindustrie. Het is de thuisplaats voor innovatieve bedrijven die nieuwe en betere plantenrassen ontwikkelen, vooral voor de groenten- en sierbloementeelt. Het initiatief werd in 2008 opgericht toen veredelingsbedrijven het moeilijk kregen geschikte medewerkers aan te trekken. De studie Plantwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen had destijds maar vier aanmeldingen. Dat was het keerpunt", stelt Wagenaar.
“De bedrijven hebben toen de handen ineen geslagen om samen een programma te voeren op het gebied van arbeidsmarktimago en samenwerkingen met het onderwijs”, vervolgt ze. “De missie van Seed Valley is om de samenleving te enthousiasmeren voor de zaadsector, een innovatieve en internationale sector met jaarlijks 300 vacatures op diverse opleidingsniveaus en binnen diverse vakgebieden. Om de groei van de zaadsector te realiseren, is instroom van gekwalificeerd personeel nodig.”
Naamsbekendheid

Nu, tien jaar later, werkt Seed Valley intensief samen met onderwijsinstellingen en staat het initiatief in de belangstelling van bestuurders en beleidsmakers. “De studie Plantwetenschappen van Wageningen UR heeft inmiddels meer dan honderd studenten. Dat is een illustratief voorbeeld. Ook studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch zijn bekend met onze naam. Daarnaast weten mensen vanuit de medische hoek ons steeds vaker te vinden. Dat komt omdat laboranten zowel in medische context als in groene/planten context aan het werk zouden kunnen. Veel studenten kozen altijd voor medisch. Dat was herkenbaar. We zien nu steeds meer dat studenten de plantenbiologie kiezen. Dat komt omdat beter bekend is wat we daar doen”, aldus de programmamaker.
Afgelopen week ontving Seed Valley leerlingen van zeven scholen op de jaarlijkse open dagen van de Noord-Hollandse zaadbedrijven, om hen te laten zien wat er allemaal op deze bedrijven gebeurt. “We moeten wel ons best blijven doen en de nieuwe generatie blijven enthousiasmeren”, aldus Wagenaar. “We zien dat de nieuwe generatie wil werken aan een betere wereld en een duurzame voetafdruk. Daar liggen in de plantveredelingssector genoeg uitdagingen.”
Stijgende werkgelegenheid

Het netwerk en de bedrijven binnen Seed Valley blijven groeien. Bij de aangesloten ondernemingen werken ruim 3500 medewerkers. Hiervan heeft ruim 40 procent een hbo- of universitaire opleiding gevolgd. En de werkgelegenheid neemt toe. Nederlandse vestigingen groeiden in de afgelopen jaren met 12 procent in het aantal medewerkers, de buitenlandse vestigingen met 22 procent. Gemiddeld 16,4 procent van de omzet wordt geïnvesteerd in research & development, met uitschieters bij afzonderlijke bedrijven naar 30 procent.
Seed Valley vierde onlangs haar tienjarig bestaan. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, sprak tijdens de jubileumavond: “Voor mij is Seed Valley het zadenparadijs. Het is het hof van Eden voor jonge mensen die willen werken met een combinatie van natuur en nieuwe technieken.” Hein Bemelmans, directeur Marketing & Sales van Enza Zaden, nam het stokje over van Jan Willem Breukink als voorzitter van Seed Valley. “Seed Valley levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkingskracht die wij als werkgevers op studenten en toekomstige werknemers hebben. Dat is goed voor de toekomst van de bedrijven, onze medewerkers én voor de toekomst van de regio.”
Artikel geplaatst op: 02 oktober 2018 - 13:47

Gerelateerd

Delen