Paprikakwekerij krijgt warmte van HVC warmtenet

HEERHUGOWAARD - Glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard werd afgelopen donderdag aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC uit Alkmaar. Groenteteler Marcel Numan van NH Paprika had de primeur en is daarmee de eerste klimaatneutrale paprikateler van Noord-Holland.
Marcel Numan van NH Paprika is de eerste klimaatneutrale paprikateler van Noord-Holland. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Door: Annemarie Gerbrandy

Marcel Numan is er trots op dat de kassen volledig duurzaam worden verwarmd. "Energie is een grote kostenpost. Het is voor ons bedrijf belangrijk om gebruik te maken van duurzame energie en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. We hebben twee locaties van totaal ruim 11 hectare glas, we gebruiken meer dan 5 miljoen kuub gas per jaar. Dat is vergelijkbaar met het gasverbruik van bijna 3.000 huishoudens."
CO2 voor paprikaplant

De warmte is afkomstig van de biogascentrale van HVC, die gestookt wordt op afvalhout dat bewoners en bedrijven inleveren bij afvalbrengstations. Numan: "De warmte is daarmee 100 procent hernieuwbaar. Daardoor kunnen wij een duurzame paprika telen. Door duurzaam warmte van HVC te gebruiken, heb ik hier geen uitstoot meer. De CO2 die we nodig hebben voor de groei van de planten, wordt bij HVC afgevangen. Dat komt als een vloeibaar product naar de kas, waar wij het terug omzetten in een gas. De CO2 wordt door slangen onder in de kas geblazen en stijgt omhoog, waarna de planten het ‘opeten’. De plant wordt daar sterk van."
Numan verwacht dat de gaskraan in zijn bedrijf in de nabije toekomst definitief dicht kan en de gasleidingen verwijderd kunnen worden. "We houden de installatie nu nog even stand-by, voor het geval van calamiteiten. Eigenlijk moet het nog iets kouder worden om het warmtenet goed te kunnen testen. Er loopt een tracé van 17 km richting dit tuinbouwgebied, er zitten ook woningen, kantoren, bedrijfspanden, voetbalclub AZ en een zwembad aan HVC aangesloten. We moeten zeker weten dat we onder alle omstandigheden voldoende warmte krijgen. Dat moet de tijd uitwijzen."
Gebiedsakkoord

De aansluiting is onderdeel van het ‘gebiedsakkoord Alton en omliggende gebieden’ van de stuurgroep Alton. Met dit akkoord zijn concrete afspraken gemaakt over verdere ontwikkelingen in het gebied. Volgens gedeputeerde Jaap Bond, tevens voorzitter van de stuurgroep, wordt met het gebiedsakkoord de economie en werkgelegenheid versterkt, de glastuinbouw geconcentreerd en het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot verminderd. "Door de goede samenwerking en afstemming tussen de ondernemers in het Altongebied gaat dit lukken", stelt hij.
Op dit moment is het energieverbruik in het Altongebied nog ruim 30 procent van het totale energieverbruik van gemeente Heerhugowaard. Om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt een glasvezelnetwerk aangelegd en wordt het gebied beter ontsloten voor vrachtverkeer. Bedrijven die nu nog gevestigd zijn buiten het Altongebied krijgen de mogelijkheid om naar dit gebied te verhuizen.
Ambitie

Volgens Numan is het de ambitie van de ondernemers in de Alton om in 2030 voor de teelt van de gewassen geen gebruik meer te hoeven maken van fossiele brandstoffen. "In de glastuinbouw maken we gebruik van agrarisch gas, dat is iets goedkoper. Gezien alle ontwikkelingen rondom gas komt hier een keer een einde aan. Ook gaat de belasting op gas omhoog. Met het warmtenet kunnen de glastuinbouwbedrijven in Heerhugowaard straks hun kassen met duurzame warmte verwarmen. Er zit een SDE-subsidie op deze investering voor een contract van 12 jaar."
Het gebiedsakkoord is donderdag ondertekend door alle betrokken partijen: provincie Noord-Holland, gemeenten Heerhugowaard en Koggenland, HVC Groep, Ondernemersvereniging Alton (OVAL), Rabobank Alkmaar, GreenPort NHN en het Ontwikkelingsbedrijf NHN.
Artikel geplaatst op: 30 januari 2019 - 13:10

Gerelateerd

Delen