‘Gewoon gaan en vooral niet opgeven’
Motto van Fa. A. Sneekes & Zn werkt al ruim vijftig jaar

SCHAGERBRUG - Opa is ooit begonnen als veehouder. Tegenwoordig lopen er geen dieren meer rond bij Loonbedrijf Fa. A. Sneekes & Zn. Aan het woord is Sam Sneekes: “In 1964 is mijn vader ongeveer begonnen met loonwerk. Dat was in de tijd dat wij van school afkwamen en ieder vrij uurtje op het bedrijf te vinden waren.” Naast Sam zwaaien zijn zeven broers en één neef de scepter. Maar ook alle andere familieleden - waaronder ook hun zus Nen - dragen vaak al jaren een warm hart toe aan het hele bedrijf. “We hebben verder zo’n vijftig mensen in dienst, met seizoensarbeiders komt het totaal op zestig à zeventig man. Hieronder bevinden zich ook weer een stuk of acht neven die ambities hebben om in het bedrijf te stappen.”
(Foto’s: Nelly Veenstra/RM)

“Het is eigenlijk vanzelf een familiebedrijf geworden. We kregen het steeds drukker en zo is iedereen in het bedrijf gerold. De jongens mochten best verderop kijken, maar uiteindelijk komen ze toch weer in het bedrijf terecht”, aldus Sam. Zijn neef Cees, en de eerste firmant van de derde generatie Sneekes, vult aan: “Vroeger was ik monteur en te vinden in de werkplaats. Maar toen het druk werd op het kantoor bij de aannemerij, kreeg ik de stempel uitvoerder op mij gedrukt en ben ik terug naar school gegaan om mijn papieren daarvoor te halen. Zo zie je maar weer, je weet nooit waar je eindigt!”
Mentaliteit
Het loon- en aannemingsbedrijf is een veelzijdige onderneming. “We planten wat we kunnen planten en zaaien wat we kunnen zaaien. Maar we hebben bijvoorbeeld ook laatst een parkeerkelder uitgegraven in Amsterdam. Eigenlijk springen we gewoon overal in waar nodig is. Dit is van vroeger uit al zo gegroeid. Hadden we ergens een kraan voor nodig, dan kocht mijn vader die. Het is de mentaliteit van ‘gewoon gaan en vooral niet opgeven’ die ons van huis uit is meegegeven.” Het bedrijf kent zijn specialiteiten in de bloembollensector en aannemerij. Een gunstige verdeling volgens Cees: “Wanneer niet iedereen in de bollen aan de slag kan, dan schuiven wij ze door naar de aannemerij. Zo houd je de mensen aan de gang, want er is altijd wel ergens werk te doen.” Op de vraag wat nu anders is dan vroeger antwoorden Sam en Cees: “Vroeger dachten de mensen niet zoveel aan de kosten. Het moest toch gebeuren, dus het maakt niet uit wat het kost. Tegenwoordig willen de mensen graag voorcalculaties. Daar merk je aan dat het mindere tijden zijn. Toch mogen wij niet klagen; concurrentie bestond altijd al en daar moet je altijd scherp op blijven.”
Innovatie
Een onderscheidende factor van Fa. A. Sneekes en Zn is innovatie. Het bedrijf beschikt over vele moderne machines die in eigen beheer worden ontworpen, onderhouden en gekeurd. Ondanks het grote ‘wagenpark’ van plusminus 45 trekkers, 25 kranen en 100 machines voor achter de trekkers, worden steeds weer nieuwe machines bedacht. “Zo waren wij het eerste bedrijf met een dubbele rooimachine en hebben we een nieuwe machine die zowel voor de lelies als voor de tulpen gebruikt kan worden. Hier zijn we toentertijd meteen ingedoken en daardoor veel werk gekregen. Deze nieuwe machines leiden tot tijdswinst wat weer leidt tot kostenbesparing voor de bloembollenkweker.” Cees: “Het idee voor een dubbele rooimachine is ontstaan met een biertje in de hand. De spoelerij stond te lang stil omdat de aanvoer van bollen niet snel genoeg was. Daarom kwamen we op het idee een dubbele rooimachine te ontwerpen; door het vergroten van de capaciteit stond de spoelmachine niet meer droog. Dit is ook weer positief voor het kostenplaatje.”
Toekomst
Over de samenwerking hebben de heren niets te klagen. “We kunnen allemaal goed met elkaar opschieten en iedereen laat elkaar in zijn waarde. De taakverdeling helpt daarbij. De één zit op de werkplaats, de ander op de spoelerij en weer een ander op de aannemerij. Deze taakverdeling wordt langzaam maar zeker ook overgenomen door de derde, nieuwe generatie. Dat gaat niet zomaar van de één op de andere dag. Bij iedere firmant komt eerst iemand meewerken om hun kennis en ervaring over te geven aan de jongeren. Wanneer zij er klaar voor zijn en de tweede generatie een stap terug doet, is het tijd om het werk over te nemen. Ik weet zeker dat dit allemaal soepel gaat verlopen en dat biedt veel perspectief voor de toekomst”, besluit Cees.

Meer weten over dit familiebedrijf en haar werkzaamheden? Kijk dan eens op www.fa-sneekes.nl.
Artikel geplaatst op: 29 mei 2010 - 15:37

Gerelateerd

Delen