Waarom tien dagen voor Pasen?

SCHAGEN - De Paasveetentoonstelling wordt tien dagen voor Pasen gehouden. Dit is ontstaan doordat Noord-Hollanders na een periode van vasten met Pasen het beste van het beste vlees op tafel wilden hebben. Slagers gingen daarom al ruim van tevoren op zoek naar een prima rund. Er kwamen speciale markten met tentoonstellingen en een wedstrijdelement. Slagers kochten bekroonde dieren, die tot 1940 trots aan de klanten in stad of dorp getoond werden.

Vanaf de jaren zestig, toen de keizersnedetechniek sterk verbeterde, kwamen de zogenoemde dikbillen op: runderen met veel en mals vlees. Begin jaren tachtig waren deze runderen enige tijd in opspraak vanwege het gebruik van groeibevorderende middelen.
Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens tentoongesteld en gekeurd. Vooral sinds de oorlog is er tevens een presentatie van de nieuwste landbouwwerktuigen. In 1993 waren er nog in tien plaatsen in Nederland paasveetentoonstellingen. Schagen was de enige in de open lucht. Wegens veeziekten en strengere overheidsmaatregelen zijn deze tentoonstellingen steeds schaarser geworden. (Bron: www.paasveeschagen.nl)
Artikel geplaatst op: 12 maart 2009 - 14:25

Gerelateerd

Delen