Nieuwe melk- en ligboxenstal bij R & F van Stralen

SPANBROEK - Bij R & F van Stralen aan de Kaag 10 in Spanbroek wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van een spiksplinternieuwe melkstal en een ligboxenstal. "Het is een zogenaamde 'swingover-melkstal' van het merk Klesan", legt Richard van Stralen uit, die samen met zijn broer Fred het melkveebedrijf runt. "Daarmee zijn we het tweede bedrijf in Nederland dat zo'n stal in gebruik neemt. Het is de bedoeling dat we er dit jaar nog kunnen melken."
De melk- en ligboxenstal zijn bij elkaar zestig bij achttien meter groot. (Foto: aangeleverd)

De komst van de nieuwe melkstal en de ligboxenstal - die samen zestig bij achttien meter groot zijn - levert het bedrijf veel extra tijd op. "Nu doen we ruim zes uur over het melken, straks kan dat in slechts twee uur. In de nieuwe melkstal is door de 'swingover' - die in het midden staat - ruimte voor maar liefst veertig koeien, twintig aan elke zijde. Als de ene rij gemolken is, staat de andere rij al te wachten. Ook is de nieuwe stal een stuk milieuvriendelijker dan de oude, door de dichte betonvloer. De amoniakuitstoot is daardoor nihil. De koeienmest wordt door middel van een kettingschuif 22 keer per dag weggewerkt."
De bouw van de Klesan-melkstal is mede mogelijk gemaakt door financiering van de Rabobank Midden-Westfriesland. "Iets waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Zonder de hulp van de Rabobank hadden we onze plannen nooit kunnen realiseren."
Naast het werk op het eigen bedrijf houdt Van Stralen zich ook bezig met loonwerk voor derden. En wie een leuke locatie zoekt voor een bedrijfs-, familie-, vrienden- of vrijgezellenuitje is bij het melkveebedrijf ook aan het goede adres. Bij Van Stralen kunnen groepen meedoen aan een hilarische survival met spellen die allemaal een link hebben met het boerenleven. Kijk op www.farmsurvival.nl voor meer informatie!
Artikel geplaatst op: 14 mei 2010 - 11:42

Gerelateerd

Delen