'Positief dat ik van oorsprong geen boerin ben'
Melkveebedrijf Koe & Co houdt open dag


OUDENDIJK - Het toppunt van emancipatie: een melkveebedrijf annex zorgboerderij die zo goed als volledig draaiende gehouden wordt door vrouwen. Aan de Dorpsweg 66 in Oudendijk bij Koe & Co is het dagelijkse kost voor Brigit Bakels (35), moeder van Mees en Bregje, en haar vrouwelijke kompanen. "Toen ik zeventien jaar was heb ik niet kunnen overzien waar ik aan begon, gelukkig heb ik de juiste keuze gemaakt."
"De koeien krijgen de kalfjes in het voorjaar, zoals het hoort." (Foto's: Vincent de Vries/RM)
Door Daniël Evers
Na de mavo en de havo doorlopen te hebben wist Brigit niet precies wat ze wilde. Wel had ze altijd het onderbuikgevoel gehad dat de boerderij haar roeping was. Toen haar opa in 1992 overleed en haar oma er met het melkveebedrijf alleen voor stond, was er voor de jonge Brigit geen twijfel meer. "Ik moest gewoon naar de boerderij toe. In de begindagen ging ik elke dag op de fiets vanuit Hobrede naar Oudendijk. Later kwam daarvoor de brommer in de plaats", vertelt Brigit met een glimlach terugdenkend. Het besluit van de jonge boerin om de naar de Middelbare Agrarische School (MAS) te gaan na de havo kwam dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Aan de MAS heeft ze mooie herinneringen overgehouden: "Ik was een achttienjarig meisje en zat met allemaal boerenjongens op school. Dit was wennen, maar door hen heb ik wel de kroegen en kermissen ontdekt." Na drie jaar, op haar 21e, was Brigit klaar met de MAS. Op dat moment kocht haar oma er een groot stuk land bij, waardoor de boerderij groter was dan ooit. "Ik molk de koeien twee keer per dag en samen met oma en mijn oom Jan runde ik de boerderij." In 2002 kwam Eveline als cliënt van de zorgboerderij erbij en in maart 2006 werd hier Marianne via de Agrarische Bedrijfsverzorging aan toegevoegd. Een maand voordat Marianne kwam overleed Brigits oma.
Pure Graze
De melkboerderij van Brigit werkt volledig 'mee' met de natuur, ook wel de Pure Graze-methode genoemd. "De koe krijgt haar kalfje in het voorjaar, zoals het hoort", is de alomvattende omschrijving van Brigit over de methode. Ook doet de boerderij niet mee aan de trend van het steeds groter en luxer worden van veehouderijen. "Er wordt de boeren tegenwoordig zo veel aangesmeerd om de stal aan dierenwelzijnseisen te laten voldoen. Luchtbedden voor de koeien, speciale lichtbuizen voor voldoende licht om zo tot een goede drachtigheid van de koeien te komen; het kan niet te gek. En dat terwijl alles wat een boer nodig heeft buiten in de natuur te vinden is. Een lichtbuis kan niet opboksen tegen het daglicht." Brigit vertelt ook dat het eigenlijk heel positief is dat ze geen 'echte' boerin van oorsprong is. "Dat geldt ook voor mijn man Mike. We zijn allebei niet opgegroeid binnen de 'grenzen' van een bepaald bedrijfsproces en hierdoor kon ik met een nieuwe en frisse blik naar het 'boeren' kijken. Ik bedenk mij nu bijvoorbeeld waar de markt om vraagt, iets wat andere boeren nog weleens over het hoofd zien doordat ze alleen maar bezig zijn met produceren. Als je kijkt waar de markt om vraagt kom je al snel bij biologische, eerlijke en duurzame producten uit. Hier spelen wij dus op in." De keerzijde van dit 'natuurlijke werken' is echter wel dat de productie minder is dan wanneer er zo efficiënt mogelijk te werk wordt gegaan. Een koe levert per jaar bij de eerlijke manier van produceren bijvoorbeeld 'maar' 6900 liter melk in plaats van 8700 liter. Toch vindt Brigit de Pure Graze-methode belangrijker dan een grote opbrengst. "Op onze manier krijg je een product met een mooi verhaal."
Open dag
Tijdens de open dag die 22 mei gehouden wordt is het mogelijk om dit eerlijke productieproces van dichtbij mee te maken. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Iedereen kan om 11.00 en 14.00 uur met de boerin mee het land in en voor kinderen is tevens een leuke activiteit met de koeien georganiseerd. Tijdens de open dag zijn ook de bedrijven aanwezig waarmee samengewerkt wordt. Advies voor de open dag: trek laarzen aan en laat de hond gelieve thuis.
Adres: Dorpsweg 66 in Oudendijk. Meer informatie over de open dag is te vinden op www.koeenco.nl.
Artikel geplaatst op: 15 mei 2010 - 13:35

Gerelateerd

Delen