‘Iedereen lachte me een beetje uit’
Familiebedrijf Buysman al 25 jaar kruidenkwekerij

ANDIJK - De firma Buysman levert dagelijks onder meer basilicum, bieslook, peterselie en koriander aan groothandels en groentespeciaalzaken. Het familiebedrijf Buysman is echter ooit begonnen als gemengd bedrijf in Lutjebroek. Hoe het langzaam maar zeker in een kruidenkwekerij veranderde, legt mede-eigenaar Piet Buysman (55) uit.

Piets vader Joop startte rond 1952 samen met zijn broer Jan een gemengd bedrijf aan de P.J. Jongstraat in Lutjebroek. “Zij hadden het weer overgenomen van hún vader, Piet. Ze verbouwden onder meer bloemkool, winterpeen en aardappelen, maar kweekten ook irissen en tulpen. Mijn oom overleed helaas al op jonge leeftijd en mijn vader zette het bedrijf in z’n eentje voort. Vanaf eind jaren zeventig richtte hij zich alleen nog op de bloemkool en in 1983 verhuisde hij met het bedrijf naar de Kadijkweg in Andijk, waar we nu nog steeds te vinden zijn.”
Wakker
Twee jaar later, in 1985, nam Piet het bedrijf samen met zijn neef Vok (55) en zijn twee broers Lowie (54) en Jos (51) over. “In die tijd las ik een artikel over bieslook”, vertelt Piet. “Dat werd toentertijd alleen nog in Duitsland geteeld. Het sprak me eigenlijk meteen aan en de volgende dag kocht ik wat bieslookzaad en zette hier op het bedrijf driehonderd potjes neer. M’n ene broer vroeg nog aan me: wat moet je daar nou mee? Maar ik dacht: wat ik geplant heb, zal ik ook oogsten! Iedereen lachte me een beetje uit, totdat ik die bieslook naar de veiling bracht. Ik kreeg namelijk 1,50 gulden per plantje! Toen werd de rest van de familie ook wakker”, lacht Piet. “Ik weet nog dat ik in het begin aan veel mensen moest uitleggen wat bieslook was. Het was toen nog helemaal niet bekend.”
Vernieuwen
Piet en zijn broers en neef hadden de smaak te pakken gekregen en het jaar daarop werden maar liefst veertigduizend bieslookplantjes gezaaid. “Tot 1995 hebben we evengoed nog bloemkool verbouwd, maar de kruiden kregen steeds meer de overhand. Elk jaar gingen we weer nieuwe kruiden kweken. Dat begon met basilicum en later kwamen daar ook bijvoorbeeld munt, peterselie, koriander en dille bij. Tegenwoordig kweken we ook citroenbasilicum en rode basilicum.” Het werken met kruiden is voor Piet nog steeds elke dag een uitdaging. “Het is leuk om van zaad, dus uit het niets, een mooi product op de markt te brengen. Daarbij hebben we veel respect voor de natuur en werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Onlangs hebben we een nieuwe schuur gebouwd waarin een warmtepomp zorgt voor de warmtetoevoer. Het is allemaal heel energiezuinig. We zijn een modern bedrijf en vinden het leuk om steeds te vernieuwen. Zo maken we tegenwoordig in de kassen gebruik van led-verlichting. Mijn werk is echt mijn hobby en gelukkig willen mijn zoon Mark (26) en Voks zoon Erik (27) het bedrijf uiteindelijk voortzetten. Maar ik ga er zelf graag mee door zolang ik kan! Ik vind het veel te leuk!”, besluit Piet.

Meer informatie over dit familiebedrijf? Kijk op www.buysmankruiden.nl.
Artikel geplaatst op: 12 april 2010 - 08:58

Gerelateerd

Delen