‘Omgaan met wetten en regels is een uitdaging’
Gebroeders Ros runnen samen melkveehouderij

ABBEKERK - De broers John (39) en Pieter (34) Ros runnen samen een melkveehouderij aan de Dorpsstraat 1 in Abbekerk. Op precies dezelfde plek hield een broer van hun overgrootvader ooit zo’n zeven koeien. In de loop der jaren is het bedrijf flink gegroeid en staan nu maar liefst 120 melkkoeien en kalfjes in de stallen. De broers beschikken over dertig hectare land. John: “Geen dag is hier hetzelfde. Het wordt je als boer niet altijd even gemakkelijk gemaakt, maar het is en blijft een mooi beroep.”

De opa van John en Pieter nam het bedrijf in 1938 over, waarna zijn zoon Cees het in 1969 voortzette. Nu is het de beurt aan John en Pieter. “We zaten al een tijd in een maatschap met onze vader”, legt Pieter uit. “Maar vorig jaar hebben we het bedrijf officieel overgenomen. Onze vader bemoeit zich helemaal niet meer met de koeien, maar is wel elke dag op de boerderij te vinden om wat andere klussen te doen. Hij kan het toch niet helemaal loslaten.”
Kleine stapjes
Als jonge jochies staken John en Pieter al regelmatig de handen uit de mouwen op de boerderij. John: “We zijn tussen de koeien opgegroeid. Toen ik een jaar of vijftien was, wist ik zeker dat ik hiermee door wilde gaan. Ik vind het leuk om met m’n broer samen te werken. De taken zijn goed verdeeld en samen willen we dit bedrijf nóg groter maken. Negen jaar geleden hebben we al een nieuwe stal laten bouwen. Verder nemen we kleine stapjes. Naar ons idee is dat de beste aanpak om door te groeien.”
Uitdaging
Naast hun werk op de boerderij rijdt John op de vrachtwagen en Pieter werkt nog twee dagen bij twee andere melkveehouders. “Dat geeft ons een extra stukje zekerheid. Ik zeg weleens gekscherend: ons beroep is een dure hobby. Omgaan met de vele regels en wetten is een uitdaging en we zijn geen klagers. De melkprijzen waren vorig jaar ontzettend laag en veel boeren kwamen in opstand. Maar toen de melkprijzen extreem hoog waren, hoorde je daar niets over.” Naast hun werk houden Pieter en John genoeg tijd over voor hobby’s. “Ik zit bijvoorbeeld bij de vrijwillige brandweer”, vertelt John. “En ook gaan mijn vriendin en ik graag op vakantie. Binnenkort komt de wintersport er weer aan. Dat stukje vrijheid als melkveehouder is ons heel wat waard!”
Artikel geplaatst op: 28 januari 2010 - 15:30

Gerelateerd

Delen