‘Het wordt een kleurrijk complex’
Zorgkwekerij Croon en Bergh in aanbouw

BURGERBURG - Aan de Grote Sloot 91 in Burgerbrug wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van zorgkwekerij Croon en Bergh. Deze kwekerij is onderdeel van Scorlewald, een woon-werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. De zorgkwekerij laat zich kenmerken door rust, ruimte en nostalgie.

“Er wordt hier een kwekerij gerealiseerd voor bloemen, planten, heesters en bomen”, vertelt Rob Hardewijn, coördinator nieuwe initiatieven van Scorlewald. “Ook komt er een winkeltje.” Scorlewald is een zorginstelling in Schoorl en onderdeel van de Raphaëlstichting. Deze stichting verleent zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening of mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Naast wonen en dagbesteding wordt ook ambulante zorg en psychiatrische behandeling geboden.
Landelijk
“Deze plek is ideaal voor mensen die houden van het buitenleven en een plek zoeken om te wonen en werken”, gaat Rob verder. “Croon en Bergh wordt een gemeenschap waar acht mensen met een verstandelijke beperking gaan leven.” De boerderij uit de zeventiende eeuw wordt momenteel gerenoveerd. Er komen twee appartementen voor bewoners die meer zelfstandig willen wonen en zes slaapkamers. “Alles wordt landelijk ingericht en de bestaande stijl wordt behouden. De boerderij wordt per 1 juli in gebruik genomen.”
Theetuin
Rond de woonboerderij ligt een gebied van zo’n zes hectare grond. “Een deel hiervan is bos, een deel weiland en deel boomgaard. Ook wordt een terras en een kas gerealiseerd waar bloemen, planten en kruiden worden gekweekt. De bewoners kunnen dus in de directe omgeving aan de slag. Snijden, schikken, snoeien en grasmaaien behoren tot de taken. Zij krijgen natuurlijk alle kans dit prachtige vak in eigen tempo te leren. Enthousiaste vakmensen helpen daarbij. Om ook te zorgen dat er contact is met de buitenwereld wordt een theetuin opgezet, waar bezoekers een kopje koffie of thee kunnen drinken en waar producten te koop worden aangeboden.”
Open dag
“We wilden de eigen sfeer van het landgoed in stand houden en waar nodig versterken. Er komt een wandelpad door het bosgedeelte. Door de bloemen en heesters wordt het een kleurrijk complex dat voor belangstellenden overdag toegankelijk is.” Om inwoners van Burgerbrug en andere geïnteresseerden alvast kennis te laten maken wordt zaterdag 1 mei van 14.00 tot 17.00 uur een open dag gehouden. Er zijn mensen van Scorlewald aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Voor meer informatie: www.scorlewald.nl.
Artikel geplaatst op: 26 april 2010 - 12:12

Gerelateerd

Delen