‘Een familiebedrijf is het mooiste wat er is’
W. van Lierop en Zn. bv heeft liefde voor het vak

ANNA PAULOWNA - Bloembollenkwekerij W. van Lierop en Zn. bv is met zijn ruime tweehonderd hectare aan grond één van de grootste bloembollenbedrijven in de regio. Ongeveer negentig procent van de tulpen, narcissen, krokussen, lelies en andere bollen komt via de export in het buitenland terecht. Hoe het bedrijf langzaam maar zeker groeide, leggen mede-eigenaar Frans van Lierop en zijn zoon William uit.

Frans’ vader Wim startte, samen met zijn vrouw Riet, eind jaren veertig een gemengd bedrijf aan de Grasweg 31 waar vijf hectare grond bij lag. Niet alleen het bedrijf groeide gestaag, ook het gezin van Lierop breidde uit. Tussen 1945 en 1958 kregen Wim en Riet vijf zonen en vijf dochters. Momenteel voeren de broers Frans, Henk en Gerard, samen met neven Ron en William, het bedrijf aan. Aan opvolging is bij de familie van Lierop geen gebrek; de derde generatie - bestaande uit Frank, Arjan, Bart en Peter - heeft grote ambities om zich aan het bovenstaande rijtje toe te voegen. Frans: “Ik ben samen met mijn broers erg trots op het feit dat het bedrijf wordt voortgezet door onze kinderen.”
“Om alle werkzaamheden te verrichten hebben wij vijftien vaste mensen in dienst. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken met de seizoensdrukte, bijvoorbeeld het bollenpellen. ‘s Zomers lopen er daarom zo’n veertig extra seizoenskrachten rond.” Momenteel is iedereen druk met het nalopen van de tulpen en de laatste lelies worden geplant. William: “Wij hebben het hele jaar door werk; de lelies lossen de tulpen af en daarnaast maken we in januari en februari tijd voor het onderhoud van machines en trekkers.” Op de vraag of ook zo’n groot bedrijf als van Lierop en Zn. last heeft van de crisis, wordt even nagedacht. William: “Uiteindelijk heeft iedereen last van de crisis. Maar wij mogen in ons geval niet klagen.”
De heren weten ook wel waarom zij niet mogen klagen: “We hebben jaren geïnvesteerd in exclusieve soorten. Zo zijn we bijvoorbeeld aangesloten bij diverse veredelingsbedrijven die nieuwe soorten ontwikkelen. Het aanbod van die exclusieve soorten kun je zelf regelen omdat je de enige bent. Dat geeft in zo’n crisis veel voordeel. Maar ondanks dat moeten we altijd blijven opletten en meegaan met de tijd. Ook machinaal; de dubbele rooimachine die twee keer zoveel rooit, is daar een mooi voorbeeld van.”
Over de toekomst maken zowel Frans als William zich geen zorgen. “Er is in de toekomst veel opvolging en genoeg tijd om de ervaring van de oudere generatie door te geven aan de jongere. Ambities om nog groter te groeien zijn er niet, maar zeg nooit ‘nooit’.” Frans vervolgt: “Werken moet natuurlijk wel altijd een uitdaging blijven. Maar daar maak ik me geen zorgen over. Bovendien is er een strakke taakverdeling binnen het management waardoor iedereen zijn verantwoordelijkheden kent. Ik heb geen wensen voor de toekomst. Als iedereen maar zijn gezonde verstand gebruikt, is een familiebedrijf het mooiste wat er is.” (JN)

Meer weten over dit familiebedrijf? Kijk op www.wvanlierop.nl
Artikel geplaatst op: 29 april 2010 - 11:50

Gerelateerd

Delen